I kategoria: 1 litran purkit

Nämä litran vetoiset purkit ovat tumman ruskeaa paksua (puriste)lasia. Purkit on valmistettu joko koneellisesti tai puolikoneellisesti. Kierteillä varustettu musta muovinen korkki on napakka ja vahvaa tekoa. Purkkien kyljissä näkyvät saumakohdat. Etiketit on polttomaalattu ja jokaisen purkin takana alaosassa on pieni leima "LASIMAALAAMO". 
Täysautomaattiset lasipurkkien valmistuskoneet saapuivat Suomeen v.1935, ensin Riihimäelle ja sitten Karhulan lasitehtaalle. Luultavasti purkit on valmistettu näillä koneilla, ja maalautettu sitten lasimaalaamossa, joka viitannee Riihimäellä toimineeseen Kumelan lasitehtaaseen ja -maalaamoon. 
Farmakopeoita vertailemalla voidaan päätellä, että kyseiset purkit eivät ole kovin vanhoja: etikettien lyhenteet ovat v. 1937 farmakopean vaatimuksen mukaisia kauttaaltaan*. Vain muutama purkki sisältää epävirallisempaa ainetta, jota ei mainita kyseisessä farmakopeassa.
Apteekin historian tuntien voi päätellä, että nämä purkit on valmistettu vuonna 1940 sodan jalkoihin jääneiden purkkien tilalle. Apteekkihan sai perustamisluvan tuon vuoden kesällä ja aloitti toimintansa loppuvuodesta, jolloin purkkeja jo tarvittiin.

Tämän mallisia purkkeja näkee harvoin. Niitä ovat tarvinneet lähinnä vain v.1940 samassa tilanteessa olleet uudet noin 50 apteekkia (joka kymmenes Suomen apteekki). Eikä näistäkään jokainen apteekki varmasti valinnut tätä mallia. Toki osa pulloista oli saatu pelastettua mukaan rajan tälle puolelle. 
Maallikkolaskelma purkin harvinaisuudesta: oletetaan, että noin 50 apteekkia suomen 600 apteekista tilasi tämän mallisia purkkeja. Omassa kokoelmassani näiden osuus on 7 % kaikista pulloista. Suomen kaikista säilyneistä apteekkipurkeista ja -pulloista siis 7/100 x 50/600 = 0,00583 ~ kuusi pulloa tuhannesta voisi olla tätä mallia. Puhutaankin siis jo suhteellisen harvinaisista purkeista. Vaikka purkit ovat vasta 76-vuotiaita ja teollisesti valmistettuja, ne harvinaisuutensa takia ovatkin arvokkaita.
Arvostan nämä litran purkit 40-70 euroon riippuen niiden kunnosta ja muista mainitsemistani kriteereistä.

*) Lainaus v. 1937 farmakopeasta:Kun farmakopean aineiden nimiä lyhennetään, on niistä käytettävä seuraavia lyhennyksiä. (jonka jälkeen seuraa pitkä lista aineiden nimiä).

Esimerkkikuva pohjasta

Kannet näyttävät tältä

Ryhmäkuvassa 5,3,2 ja yhden litran purkkien pohjat