II kategoria: 2 litran purkit

Muodoltaan purkit poikkeavat 1. kategorian purkeista, mutta lasin väri ja paksuus ovat samaa luokkaa. Pohjaan painettuna on alla olevan kuvan mukaisesti valumuotin jälki: 2 Ltr ja sen alla R.
Purkit lienevät siis Riihimäellä valmistettuja (R), mistä kertovat myös Riihimäen Ilves-logolla varustetut mustat muoviset kannet. Tosin osa kansista on ilman logoa, mutta Riihimäki lukee kuitenkin pienellä kaikissa kansissa niiden sisäpuolella Ei ole varmuutta, että kyseiset kannet kuuluisivat juuri näihin purkkeihin, sillä samat kannet sopivat myös kolmen ja viiden litran purkkeihin. Ajan saatossa kannet ovat varmasti sekaantuneetkin.

Kahden, kolmen ja viiden litran purkkien kannet ovat suurempia ja ohuemmasta kovasta muovista valmistettuja kuin 1. kategorian napakat kannet. Noin 10 % kansista onkin haljennut tai niistä on jopa irronnut paloja, kun niitä on vaikkapa väännetty liian lujasti kiinni. Risat kannet olen kunnostanut liimaamalla ja paikkaamalla kuvasarja kansista ja niiden kunnostamisesta
Noin 1/4 purkeista puuttuu Lasimaalaamon merkintä, vaikka purkit ovat muuten identtisiä. Etikettien nimilyhennykset noudattavat v. 1937 farmakopean määräyksiä. Viidessä purkissa on ainetta, jota ei esiinny farmakopeoissa tai löytyy vain vanhemmista farmakopeoista.
Iän arviointini perustan samoihin seikkoihin kuin 1. kategoriassa, joten purkit ovat vuodelta 1940. Malli lienee hieman yleisempi kuin yhden litran purkin malli.
Arvostan kahden litran purkit 30-60 euron välille riippuen yleisten arviointikriteerieni lisäksi myös purkin kannesta.

Kahden litran purkin pohja

Tämä kansi logolla, suurin osa ilman sitä

Monen kannen sisäpuolella on pahvinen tiiviste