VIII kategoria: pullot eri sarjasta

Pienemmät keskimmäiset pullot ovat sisältäneet reagenssejä eli aineiden avulla on analysoitu apteekkiin tulevia raaka-aineita farmakopeoiden ohjeiden (monografioiden) mukaisesti. Näitä pulloja minulla on enemmänkin, mutta suurin osa niiden etiketeistä on kulunut lukukelvottomiksi.
Pienen kokonsa (noin 100-150ml) vuoksi otin ne käyttöön maustepurkeiksi (teipaten tulostetut etiketit vanhojen etikettien päälle). Sarjassa on myös samantyylisiä pieniä purkkeja. Korkkien/kansien hattujen yläosa niissä on ohuempaa lasia, kuin kaikkien muiden pullojen/purkkien. Muuten muoto on lähelle samaa, paitsi väri on vaaleampi vivahtaen keltaiseen. Reagennsipulloissa ei ole lasimaalaamo-leimaa, mutta itse raaputetut numeroinnit löytyvät sekä pullon paino - tällä kertaa pohjasta. Etiketti on polttomaalattu, mutta se ei ole yhtä lujaa ja kiiltävää laatua kuin muissa pulloissa - osaksi siksi etiketit ovatkin ehkä kuluneita. Pohjassa on nätti (kuula)hiottu painauma.
Reagenssit lienevät olleet kalliita aineita, eikä niitä ole saanut luultavasti suoraan Suomesta, vaan ne on täytynyt tilata esim. Saksasta. Pullojen luulisi tulleen samasta suunnasta.
Koska pullot ovat olleet pieniä ja aineet arvokkaita, arvelen että ne on otettu mukaan, kun venäläiset valtasivat Viipuria. Luultavasti pullot ovat Viipurin apteekin perustamisen ajoilta v:lta 1927. Edit 11.6.2016 Pullot on valmistettu v. 1933 jälkeen, koska lasimaalaamo aloitti vasta silloin.
Nämä yksinkertaiset kemikaalit eivät ole kovin kiehtovia farmasian kannalta (paitsi Jodibezin), joten hinta-arvioni on 10-30 euroa.

Reunimmaiset pullot ovat orpoja muiden joukossa: niiden väri on keltaiseen vivahtava ja vaaleampi. Muotonsa puolesta ne kuuluisivat 7. kategoriaan. Lasimaalaamon leima löytyy, samoin omatekemät kaiverrukset.
Molemmat näistä pulloista ovat farmaseuttisesti kiinnostavia, etenkin Kokaiinitinktuura - yllätyin törmättyäni kyseiseen valmisteeseen. Hinta-arvio tavallisemmalla etiketillä olisi 30 e paikkeilla, mutta n. 4dl Kokaiinitinktuura on ainakin 100 e arvoinen. Amerikan huutonetissä sikäläisestä huonompikuntoisesta vastaavasta pullosta lähtöhinta oli 200 dollaria.