Apteekkipullot

Etiketin musta pohja = myrkky

Pun. = voimakas vaikutus

Valkoinen pohja = tavall.lääke

Asetan näytille apteekkipullojeni kokoelman, koska koen sille yleistä tarvetta. Tuoreena harrastajana en ole löytänyt sivustoa, jossa keskusteltaisiin apteekkipulloista. Apteekkipullot ovat kuitenkin antikvariaattien ja Huutonetin suosittuja kohteita. Tietoa pulloista löytyy vain yllättävän vähän. Myynti-ilmoituksissa on toki useimmiten kerrottu pullon kunto ja koko, mutta siihen se yleensä jää.

Pullotkin ovat yksilöitä. Ostajana minua kiinnostaisi juuri kyseisen pullon historia ja ikä. Olisihan pullon tai purkin omistajan myös mukava tietää, mitä pullo on sisältänyt ja mihin ainetta on käytetty. Kiinnostavin seikka on kuitenkin pullon antiikkinen ja rahallinen arvo.
Hinta on tietysti se, mitä ostaja suostuu maksamaan. Suomessa pulloja saa hankittua vielä pilkkahinnalla - osasyy tähän on tietämättömyys edellä mainitsemistani seikoista. Olen huomannut, että ulkomaisilla sivustoilla tietyt pullot voivat olla hyvinkin arvokkaita: pullot ja niiden aikoinaan sisältämät aineethan ovat universaaleja. USA:ssa kokaiinia tai morfiinia sisältäneen pullon lähtöhinta voi olla satoja euroa.
Yritän luoda tässä eräänlaista standardia pullojen alkuperän, valmistustavan, iän, kunnon ja arvon määritykseen. En ole historioitsija, en antiikki-ekspertti, en edes erityisen hyvä vanhan farmasian asiantuntija, joten pitäkää arvioitani valistuneina arvauksina. Kirjoitukseni ovat vain omia mielipiteitäni ja päätelmiäni. Ne perustuvat löytämääni lähdekirjallisuuteen ja näppituntumaan. Olen selaillut suomalaisen lasin kirjallisuutta paljonkin, mutta en ole löytänyt apteekkipulloista kuin muutaman lauseen pituisia mainintoja - kuvia sitäkin vähemmän.

EDIT 11.6.2016 löytämältäni http://www.designlasi.com/ keskustelupalstalta sain vastauksen nopeasti tärkeimpään avoinna olevaan kysymykseeni: minä vuosina Lasimaalaamo Kumela toimi. Lasimaalaamon merkinnällä varustettujen pullojeni iän kanssa olin ollut yli-optimistinen: Lasimaalaamo aloitteli toimintaansa vasta v. 1933. Arviolta kymmenkunta vuotta sen voidaan ajatella maalanneen käyttölasia. Melko pian Kumela alkoi valmistaa itse lasia ja eteni desing-lasin suuntaan.

Tässä saamani arvokas linkki Marko Saarisen Tampereen Yliopistossa v. 2015 julkaistuun Pro gradu-tutkielmaan suomalaisten lasitehtaiden vaiheista.



Olisin hyvin kiitollinen alaa paremmin tuntevien palautteesta. Pyrin korjaamaan virheitäni palautteen pohjalta. Jos sivustoni Apteekkipullo-osio ottaa tuulta alleen, voisin harkita myös vierailijoiden pullojen esittelyä sivustollani. Nämä vajaat 200 pullon nimikettä ovat vain noin kuudesosa kaikista aikoinaan Suomen apteekkien hyllyiltä löytyneistä nimikkeistä.
Pullot ovat yksilöitä ja niillä kullakin on oma historiansa. Noin 20 vuoden kuluttua omat pulloni ovat pääosin antiikkia. Antiikkiesineen tärkein ominaisuus on sen tarina (olen katsellut Antiikkia, antiikkia-ohjelmaa). Kirjaa tarina ylös!
Pullot ovat yksilöitä, mutta niillä ei ole kela-korttia tai passia. Pullon oma identiteetti täytyy luoda. Valokuvaa ja kirjaa ylös kaikki, mitä pullosta tai purkista tiedetään. Tarkat valokuvat monesta kulmasta ja lähikuvat erityistuntomerkeistä on tärkein apuväline pullon identiteetin luomisessa. Esimerkkinä yksilöllisestä tiedosta ovat kaiverrukset. Lähes jokaisen pulloni kylkeen on lasiin kaiverrettu (raaputtamalla) pullon paino eli taara. Tämä on aikoinaan helpottanut työtä apteekissa arvioitaessa, paljonko pullossa on ainetta jäljellä: on vain tarvinnut punnita pullo sisältöineen ja laskea siitä brutto-paino. Harva suupuhallettu pullo on grammalleen saman painoinen, joten tämä kaiverrus yksilöi pullon erinomaisesti.

Vaikka tietosi esineestä olisivat puutteellisia ja vain oletuksia tai kuulopuheita, kannattaa ne kirjata kuitenkin ylös - ei faktoina vaan mahdollisina faktoina. Omistajan vaihdoksen yhteydessä kirjallinen dokumentti lisää pullon/purkin arvoa. Lista huomoitavista seikoista:

  • valmistusmenetelmä koneellinen/suupuhallettu (saumat kertovat koneesta)
  • mahdollinen valmistaja (Riihimäki, Karhula, Kumela mm.)
  • mistä apteekista pullo on peräisin
  • erityistuntomerkit (kaiverrukset, halkeamat ja naarmut)
  • pullon mitat: korkeus, leveys ja paino grammalleen (myös korkin paino)
  • pullon väri
  • etiketin laatu (polttomaalattu / paperinen)
  • summittainen ikäarvio (ei ole helppoa)

Aikomukseni on ajan myötä kirjoittaa lisää pullojen sisältämistä aineksista oman aikansa hoitokäytäntöjen, lääkärikirjojen ja farmakopeoiden antamassa valossa.
Pääpaino tulee kuitenkin olemaan iän ja arvon määrityksessä. Toivoakseni siitä on hyötyä niin pullojen omistajille, myyjille kuin ostajillekin.

Apteekkipullot-osion alasivuilta aiheesta tarkemmin. Apteekkipullojen listasta
voit etsiä kunkin pullon tai purkin omaa sivua.

Muokattu 17.6.2016 -jo-

Pullot käydään läpi

huipulta...

... pohjaan asti