Viitehintaan

Pakina on julkaistu Apteekkari- lehden numerossa 4-2009

Suomi on siirtynyt viitehinta-aikaan. Viitehintaa sovelletaan nyt kaikilla aloilla. Kaikki ei ole mennyt putkeen. Tapahtuma-raportteja maakunnasta:

Töölössä asuntojen hinnat ovat romahtaneet. Kaupungilla kiertää huhu, jonka mukaan vanha sanonta "lähti kuin kuppa Töölöstä" ei pidä enää paikkansa. Vienee oman aikansa, ennen kuin kansa omaksuu termin "geneerinen".

Geneerinen vai veneerinen?

Porvoon butiikeissa käy kuhina. Liikkeenharjoittajat antavat takuun, että heidän vaatteensa hinnoitellaan jatkossakin "Porvoon mitalla". Näyteikkunoissa lukee isolla: "Hinta pukee!"

Julkilausuma Kuopion torilta: Torimyyjää halventava nimitys "Helppo-Heikki" muuntuu muotoon "Viitehintamyyjä". Termi "Helppo-Heikki" tarkoittaa jatkossa vain ja ainoastaan mieshenkilöä, jota ei juurikaan tarvitse houkutella kahville klo 13-17 välisenä aikana.

Viitehintamyyjä

Haminassa eräs ravitsemusliike on luopunut "Happy hour"- hinnoittelustaan. Janoisille ja asianosaisille katupuhuja tiedottaa: "Putki alkaa klo 17!"

Turussa, toisella puolella jokea, hintaputki aiheuttaa sekasortoa. Kaupungista on loppunut puolentoista tuuman muoviputki. Kauppojen vanhentuneet hyllynreuna-hintalaput on revitty pois. Tilalle on asennettu muoviset hintaputket.

Maan hallitus kokoontui eilen hätäistuntoon.  Hintaputki-asiamiehen selvitystyö julistettiin salaiseksi. Oli käynyt ilmi, että lamatalkoot ovat vaarassa. Siitä seurasi sellaista yhden Watin huutoa, että muiden ministereiden tukat (ja yksi geneerinen pehko) olivat putkella.

Onneksi meillä on hallitus, vaikkakin hauraan näköinen.

Ei tarvitse olla mensasta tai edes mansesta, että jakaa hallituksen kanssa seuraavan huolenaiheen: rahvaalle kertyy säästöjä. Sitä todistaa Oululaisen hautaustoimiston innovaatio, joka on noussut myyntihitiksi. Oikeastaan ihme että se keksittiin vasta nyt: käärinliinat taskuilla. 

Pala käärinliinasta

Pakinan tausta

Suomessa siirryttiin 1.4.2009 lääkkeiden korvaamisessa "Viitehintajärjestelmään". Tällä haetaan säästöjä yhteiskunnan lääkekuluihin. Uudessa järjestelmässä KELA korvaa lääkkeet markkinoilla olevan halvimman vastaavan (eli geneerisen) valmisteen mukaan. Myös hivenen kalliimmat lääkkeet korvataan. Tämä pieni liikkumavara muodostaa "hintaputken". Jos asiakas ei halua vaihtaa lääkettään halvempaan, geneeriseen vaihtoehtoon, joutuu hän itse maksamaan koko erotuksen. Kysy asiasta lisää omasta apteekistasi.