Kuningaskuluttaja

Onnittelen vielä kerran!

Onneksi olkoon %&/?# Kuningaskuluttaja, 20 v.

Katselin tässä televisiota pitkästä aikaa. Tuli joku %&/?# juhlalähetys. Kuningaskuluttaja-ohjelma elää %&/?# vieläkin! %&/?# kipeät muistoni aktivoituivat uudestaan.

Elimme edellisen laman aikaa. Ohjelmassa annettiin kansalaisille säästövinkkejä. Kuluttaja, valmistapa saippuaa itse ja säästä! Apteekista piti vain käydä ostamassa ainekset ja sitten se %&/?# soopa olisi niin %&/?# kätevää valmistaa itse!

Syntyi oikein %&/?# buumi. Ihmiset olivat jonossa tilaamassa niitä %&/?# raaka-aineita saippuansa valmistamiseen. Köyhistä heidän kohdallaan ei voinut puhua. Pääosin he olivat joutilaita haihattelijoita tai  %&/?# kotirouvia. Omatekemällä saippualla kun olisi niin %&/?# hienoa pestä omaa %&/?#.

Apteekkari käski tietysti tilata ainekset tukusta. Ne tulivat 5-10 kg astioissa. Voi %&/?# sitä tavaran määrää! Siinä oli glyserolia, ruusuöljyä ja kaliumhydroksidia, ja jotain %&/?# %&/?# ämpärikaupalla. Sehän nyt oli tietysti apteekkarin ongelma.

Minun ongelmani alkoivat niiden %&/?# rouvien kanssa neuvottelemisesta. Kuinka paljon mitäkin ainesosaa laitettaisiin purnukoihin? Paljonko se maksaisi? Entä paljonko se maksaisi jos tehtäisiinkin niin ja näin ja siinä miniällekin tulisi mukava joululahja samalla? Samaan aikaan %&/?# sairaat ihmiset odottivat penkissä. Jokaisen %&/?# saippuan valmistajan palvelemiseen tärvääntyi ainakin ½ tuntia %&/?# arvokasta farmaseutin aikaa.

Niin, kuningaskuluttaja, se olit juuri sinä, joka ihmettelit penkillä  %&/?# hidasta palveluamme!

Buumi oli ohi kahdessa viikossa. %&/?# kukaan ei enää koskaan tullut ostamaan raaka-aineita lisää. Ilmeisesti saippua tuli sittenkin halvaksi, sillä %&/?# riittoisaksi se ainakin siis osoittautui! Onneksi,  %&/?# vieköön!

Muutaman vuoden kuluttua raaka-aineet vanhenivat ja ne oli hävitettävä. Silloisessa %&/?# työpaikassani tehtiin, kiitos Kuningaskuluttaja-ohjelman, %&/?# turhaa työtä arviolta 20 tuntia. %&/?# tuo aika oli pois sinun hyvästä ja nopeasta palvelemisestasi, Hyvä Kuningaskuluttaja. Jouduit, %&/?# odottamaan!

Hävitykseen meni arviolta 10-20 kg arvokasta, farmakopea-vaatimukset täyttävää raaka-ainetta. Suomessa on noin 600 apteekkia. 600 x 10 kg= 6000 kg = 6 tonnia arvokasta tavaraa joutui jätteeksi. Kaksi  %&/?# kuorma-autolavallista arvokasta tavaraa hukkaan! Farmaseuttista työaikaa kului Suomessa turhuuteen arviolta 600 x 20 t = 1200 tuntia. Kun se kerrotaan farmaseutin palkalla, ei kylläkään päädytä päätä huimaaviin lukuihin, %&/?# vieköön!

Mitä tästä opimme? Ensinnäkin: apteekissamme ei %&/?# kiroilla! Toisekseen: suutari pysyköön lestissään! Saippuakauppias olkoon saippuakauppias vaikka miten päin käännellen. %&/?# liukas se on joka tapauksessa, kuten kaikki  %&/?# kauppiaat! Sinusta voi tuntua, että se ottaa ylihintaa %&/?# saippuastaan. Mutta %&/?# soikoon, ei se halvemmaksi tule itse tehdenkään! Farmaseutti keskittyköön lääkeneuvontaan ja kaikki jäljelle jääneet halukkaat lääkärin toimen harjoittamiseen!

ps. %&/?#, arvatkaa tuliko saippua edes halvemmaksi!