Alum.sulf.pur.cryst.

Alumiinisulfaatti

Purkin takapuolelle apteekissa lisätty etiketti

Not for sale in this form, check that next link

Etiketti ei ole alkuperäinen eikä itseni lisäämä, vaan apteekissa myöhemmin lisätty paperinen, käsinkirjoitettu ja teipillä vahvistettu etiketti.
Kyseisen etiketin poistin, ja purkki uudessa muodossaan on Kal.stib.tart.
Koska apteekissakin "hanttipurkit" on otettu uusiokäyttöön liimaamalla niihin uusia etikettejä, en pidä omaa etikettien liimailuani eettisesti arveluttavana. Aivan hyvin olisin voinut joutua samaan liimailupuuhaan v. 1981, jolloin olin oppilaana Vantaan Myyrmäen apteekissa.Jalo pyrkimykseni on saattaa yhteen suurinpiirtein saman aikakauden purkkeja ja etikettejä. 
Apteekeissa tällaisia tukkuliikkeistä tulleita kilotavarapurkkeja otettiin yleisesti uusiokäyttöön 1960-luvulta lähtien. Vanhojen hienojen purkkien aika alkoi olla ohi, koska tehdasvalmisteiset lääkkeet valtasivat apteekkien hyllyt. Ei ollut enää mielekästä tilata uusia varsinaisia lääkepulloja, koska pulloja ja purkkeja ei enää laitettu yleisön nähtäville. Käytännöllisen arkipäiväisesti pullot oli varastoitu takatiloihin lähelle laboratoriota, missä niistä yhä harvemmin punnittiin gramman tarkasti ainetta lääkkeen valmistukseen tai myytäväksi sellaisenaan tiskin yli.
Apteekkien tarvitsemien kilotavaroiden (raaka-aineiden) lukumäärä väheni dramaattisesti ja valikoima muuttui myös uusien lääketieteen keksintöjen myötä. Näin vanhoja purkkeja jäi turhina seisomaan tyhjillään ilman käyttöä. Tämän vuoksi apteekkipullojen keräilyharrastus tuli laajemmaltakin mahdolliseksi, kun tyhjiä pulloja ja purkkeja lahjoiteltiin tai laitettiin myyntiin.

Toisaalta apteekkeihin yhä tuli joitakin harvoja kilotavaroita esim. Merckin käytännöllisissä ja toisaalta omalla tavallaan kauniissakin purkeissa ja pulloissa. Oli helppoa ottaa niitä uusiokäyttöön, kun kestävämmästä laadusta tehdyt paperiset etiketit olivat tulleet samoihin aikoihin saataville. Etikettejä oli tilattavissa joko blancona (kuten tässä purkissa) tai valmiiksi painettuina. Tietääkseni etikettejä ei enää ole edes saatavilla.
Koska minulla apteekkarin myötämielisyydestä johtuen oli nippu valmiiksi painettuja etikettejä, koristelin purkit mieluummin niillä, kuin epämääräisillä käsin kirjoitetuilla etiketeillä. Historiallisen totuuden vuoksi esittelen kuitenkin myös muutaman näistä apteekissa itse duunatuista etiketeistä.

Apteekkipullojen henki, ole minulle armollinen tämän tunnustuksen jälkeen!

Hyvin säilynyt sinetti tekee pullosta arvokkaan.

Purkin pohjan koodit: 5000 millilitraa. 110-merkintä on kaikissa vastaavissa purkeissani